Skip to main content

Pohjoismaisten ravitsemussuositusten päivitetyssä versiossa otetaan huomioon ihmisten terveyden lisäksi myös planeetan hyvinvointi. Kun ravitsemus- ja ympäristövaatimuksiin vastataan kalalla, on suosituksia tiukasti seuraavien ruokapalveluiden ruokalistojen kotimaisuusaste vaarassa. Itämeren pikkukaloista tuotteita valmistava Hailia Nordic Oy tarjoaa ratkaisun tähän ruoan ammattilaisten pulmaan.

Uusi versio pohjoismaisista ravitsemussuosituksista antaa tieteellisen pohjan kansallisille toimenpiteille, jotka vaikuttavat suuresti siihen, mitä esimerkiksi päiväkotien ja koulujen ruokalistalle päätyy.

Kun uusissa suosituksissa käsitellään ihmisten ja planeetan terveyttä rinnakkain, ovat kalaruoat merkittävässä roolissa niitä täyttäessä. Suositeltu kalan määrä onkin runsas, 300-450 grammaa viikossa. Etenkin villikalat ovat ympäristön kannalta suotuisa valinta, sillä niiden hiilijalanjälki on verrattain vaatimaton ja luonnon monimuotoisuutta kuormittava tarve maankäytölle on olematon. Myös terveellisyydessä kalaa sisältävä ruokavalio on edukseen rasvahappojen ja vitamiinien vuoksi, minkä lisäksi riski muun muassa sydän- ja verisuonitauteihin pienenee.

Hailian tavoitteena poistaa syyt tuontikalalle

Kun ruokapalvelut täyttävät ravitsemussuosituksia kalalla, on niiden ruokalistojen kotimaisuusaste vaarassa heiketä. Kustannuspaineissa ruokapalvelut ovat tavanomaisesti turvautuneet tuontikaloihin, kun tarpeeksi monikäyttöisiä, maistuvia, kohtuuhintaisia ja läpi vuoden saatavilla olevia kotimaisia kalatuotteita ei ole ollut tarjolla.

Hailia Nordic Oy ratkoo tätä kotimaisen kalan pulmaa. Itämeren pikkukaloista valmistetuilla Pikkukalasuikaleilla ja Pikkukalanyhdöllä Hailian tavoitteena on poistaa ruokapalveluilta syyt hankkia tuontikaloja. Etenkin eettisesti arveluttava venäläislähtöinen alaskanseiti ja ympäristö- ja ihmisoikeusnäkökulmista kyseenalainen tonnikala ovat yrityksen tähtäimessä.

Katse ruokapalveluiden hankintastrategiaan ja määrärahoihin

Ylipäänsä, kalan kotimaisuusaste on Suomessa murheenkryyni, kun vain noin 20 % Suomessa myydystä kalasta on kotimaista.

“Ajatella, jos lihan ja maidon omavaraisuusasteet tippuisivat samalle tasolle ja esimerkiksi kouluruokaan niitä tuotaisiin Kiinasta! Tuontikalan valtava osuus otetaan kuitenkin lähes annettuna”, Hailia Nordicin toimitusjohtaja Michaela Lindström ihmettelee.

Ruokapalveluissa arjen realiteetit ohjaavat päätöksiä, minkä Lindström tiedostaa:

“Yksittäistä ruokalistojen suunnittelijaa ei käy syyttäminen, sillä budjettirajoitteet ja vaillinainen tarjonta ovat tehneet kotimaisen kalan valitsemisesta vaikeaa”.

Lindström katsoo ongelman olevan ylempänä, ruokapalvelujen ohjauksessa. Kuntien ja kaupunkien, jotka omistavat julkiset ruokapalvelut, tulisi Lindströmin mukaan mahdollistaa kotimaisen kalan valitseminen hankintastrategiassa ja -budjetissa.

“Me haluamme auttaa ruoan ammattilaisia, ettei ravitsemussuosituksiin vastaamisen tarvitse tarkoittaa luopumista kotimaisuustavoitteesta ja arvoista”, Lindström summaa.

 

LISÄTIEDOT:
Michaela Lindström, toimitusjohtaja, Hailia Nordic Oy, 040 568 7115, michaela.lindstrom@hailia.fi
www.hailia.fi

Hailia Nordic Oy on ruokateknologiayritys, joka kehittää uudenlaisia fiksujen ja kestävien kalaruokien valmistusmenetelmiä sekä uusia innovatiivisia kalatuotteita. Aiemmin hyödyntämättömistä Itämeren pikkukaloista valmistuu Karkkilan tehtaalla terveellisiä, maukkaita ja helppokäyttöisiä tuotteita, jotka tekevät hyvää myös ilmastolle ja vesistöille. Yritys on aloittanut toimintansa 2021 ja sen sijoittajina ja kumppaneina ovat mm. Nordic Foodtech Venture Capital, Heino Group Oy sekä Tradeka-sijoitus Oy.