Euroopan unionin ministerineuvosto päätti Itämeren silakan kalastuskiintiön pienentämisestä aiemmin esitetyn kiellon sijaan. Pohjanlahden pikkusilakoista ruokia valmistava Hailia Nordic Oy toivoo keskustelun kalakantojen kestävyydestä johtavan saaliiden fiksumpaan käyttöön.
EU:n jäsenvaltioiden ministereistä koostuva neuvosto päätti jatkaa Itämeren silakan kalastamista meritutkijoiden suosituksen mukaisesti. Kalakantojen kestävyyden takaava päätös on huojentava ruokateknologiayritys Hailialle, jonka tavoitteena on järkevöittää villikalojen käyttöä palauttaen ne ruokalautasillemme.
”Tärkeintä on, että Itämeren yhden päälajin kestävyys turvataan. Päätös myös mahdollistaa terveelliseen ja planeetan kantokyvyn mukaisen ruoantuotannon silakasta jatkossakin, mitä ei ole varaa jättää käyttämättä”, Hailian toimitusjohtaja Michaela Lindström toteaa.
Silakan aiempaa monipuolisemman käytön ammattikeittiöissä mahdollistavat Hailian tuotteet Pikkukalasuikaleet ja Pikkukalanyhtö valmistetaan Pohjanlahdelta kalastetuista pienikokoisista silakoista. Kalakantojen kestävyydestä ja pyynnin vastuullisuudesta kertova Pohjanlahden silakan kalastuksen MSC-sertifikaatti säilyy ennallaan.
Silakka fiksummin käyttöön
Vuotuisesta silakkasaaliista elintarvikkeina käytetään noin viidennes ja vain muutamia prosentteja päätyy suomalaisten lautasille. Muu on käytetty vähempiarvoisesti rehutuotantoon. Keskustelu silakkakantojen kestävyydestä on ollut Lindströmin mukaan tarpeellista, vaikka se on uhannut Hailian liiketoimintaa. Hänen mukaansa keskustelu on pakottanut miettimään, miten suhtaudumme villikaloihin luonnonvaroina ja mitä niillä tehdään – miten niitä arvostamme.
Fiksumpi silakkasaaliin hyödyntäminen ei tapahdu käden käänteessä, vaan toimitusketjuun tarvitaan investointeja. Kun silakan kulutus on ollut vähäistä, ei esimerkiksi kalastajilla ole ollut kannustimia keskittyä elintarvikesilakan tarjoamiseen.
Kysynnän lisäämiseksi Lindström vetoaa niihin, jotka päättävät, mitä ruokapalveluissa ja ravintoloissa ruokalistoille päätyy. Hän valittelee, että julkisten ruokapalveluiden arkirealismi ohjaa valintoja usein vaihtoehtoihin, kuten tonnikalaan ja tuontikanaan, mikä on ristiriidassa kaupunkien ja kuntien omien kestävyystavoitteiden kanssa. Kotimaisen villikalan käyttöön rohkaisevien suositusten ja ylätasoisten tavoitteiden lisäksi päättäjien tulisi Lindströmin mukaan tarjota ruokapalvelutoimijoille myös aidot edellytykset tehdä fiksuja ja kestäviä päätöksiä.
”Lisäksi tarvitaan ihan vain päättäväisyyttä. Esimerkiksi meidän tuotteemme ovat hinnaltaan jo kilpailukykyisiä tonnikalan kanssa, joten tehtäväksi jää vain raaka-aineen vaihtaminen resepteissä. Toivomme, että keskustelu silakasta sisuunnuttaa ruokapäättäjiä ja lisää tahtoa kotimaisen fiksun kalan käytöstä. Nyt on tekojen aika”, Lindström vetoaa.
LISÄTIEDOT:
Michaela Lindström
toimitusjohtaja
Hailia Nordic Oy
040 568 7115
michaela.lindstrom@hailia.fi