Skip to main content
Lehdistötiedote

Hailia käynnistää kalataloutta järkevöittävän ruokatehtaan – kotimaiset villikalatuotteet pian ruokapöydissä

By 9.12.202222 kesäkuun, 2023No Comments

Terveellisille ja kestävästi tuotetuille kalatuotteille on valtava tarve niin Suomessa kuin maailmallakin. Ruokateknologia-startup Hailia Nordic Oy on kehittänyt tuotantoprosessin, jolla pienikokoisista alihyödynnetyistä villikaloista voidaan valmistaa elintarvikkeita. Tuotanto alkaa alkuvuodesta uudessa ruokatehtaassa Karkkilassa.

”Tällä hetkellä Itämeren pikkukalalla syötetään turkiseläimiä, kasvatetaan norjalaista lohta ja ruokitaan tonnikalaa toisella puolella maapalloa. Tässä on aika paljon varaa tehdä asioita fiksummin”, kuvailee Hailia Nordic Oy:n toimitusjohtaja Michaela Lindström yrityksen mahdollisuuksia järkevöittää kalataloutta.

Hailian kehittämä uudenlainen kalaruokien valmistusmenetelmä ratkaisee ruokajärjestelmän merkittäviä haasteita. Hailia valmistaa uudenlaisia kuluttajien vaatimukset täyttäviä terveellisiä ruokia villikaloista, jotka ovat perinteisesti päätyneet pääasiassa eläinten rehuksi. Vain noin kolme prosenttia Suomen valtavasta yli 100 miljoonan kilon vuotuisesta silakkasaaliista onkin päätynyt suomalaisten lautasille. ”Aikana jolloin kalalle on maailmalla jatkuvasti tarjontaa suurempi kysyntä ja ylipäänsä ruoasta on globaalisti yhä kovempi pula, on kestämätöntä, että silmittömiä määriä pikkukalaa päätyy lähinnä eläinten ruokintaan. Kehittämämme prosessin avulla pienikokoisia villikaloja voidaan entistä tehokkaammin hyödyntää ensisijaisesti ihmisravinnoksi”, Hailia Nordic Oy:n toimitusjohtaja Michaela Lindström toteaa.

Kotimaisia menestystarinoita tarvitsee koko suomalainen kalatalous, sillä alan kotimaisuusaste on vain noin 20 %. Hailialla on hurja potentiaali korjata kalatalouden huomattavan epätervettä kauppatasetta ja näin vahvistaa aina vain merkityksellisempää omavaraisuutta ja tukea huoltovarmuutta.

Markkinoilla kotimaisen kalan muotoinen aukko

Karkkilaan valmistuvassa tehtaassa tehdään viimeisiä laiteasennuksia, minkä jälkeen tuotanto pääsee käynnistymään alkuvuodesta 2023 täydessä mittakaavassa yhteensä 12 työntekijän voimin. Pian tuotannon käynnistämisen jälkeen lanseerattavat uudenlaiset pikkukalaruoat on kehitetty yhteistyössä suurkeittiöasiakkaiden kanssa, ja ne ovat saaneet erinomaisen vastaanoton koemaisteluissa. Tuotekehityksessä on huomioitu etenkin terveellisyys, helppokäyttöisyys ja monipuoliset käyttökohteet. Maun ja kiinnostavien ominaisuuksien lisäksi kiitosta on saanut vastuullisen raaka-aineen kotimaisuus. ”Pystymme iskemään markkinoilla ammottavaan kotimaisen kalan muotoiseen aukkoon. Markkinatutkimuksen mukaan tuon aukon täyttymistä uudenlaisilla arkiruokailuun soveltuvilla ratkaisuilla odottavat kipeästi sekä keittiöiden ammattilaiset, että kuluttajat.” Lindström kertoo.

Vastuullinen ruoka kiinnostaa myös sijoittajia

Hailia on saanut taakseen uusia sijoittajia juuri päättyneellä rahoituskierroksella. Tradeka-Yhtiöt, Heino Group ja Nordic Foodtech VC tuovat pääomien lisäksi yrityksen käyttöön osaamista ja muodostavat Hailian kanssa strategisia kumppanuuksia kalaliiketoiminnan uudistamiseksi. Yksi syy sijoittajien kiinnostukseen on Hailian kehittämän tuotantoprosessin ja tuotteistuksen potentiaali järkevöittää kalaruokien tuotantoa myös kansainvälisillä markkinoilla – onhan vastaavia pikkukalasaaliita hyödyntämättömänä ympäri maailman. ”Ruokateknologian kehittyessä avautuu valtavia mahdollisuuksia korjata nykyisen ruokajärjestelmän valuvikoja. Hailia on tästä malliesimerkki kyetessään valmistamaan aiemmin hyvin epätehokkaasti käytetyistä raaka-aineista suoraan herkullisia, terveellisiä ja vastuullisia ruokia ihan uudenlaisella teknologialla. Sanomattakin selvää, että tällaisen tehostamisen ympärille on mahdollista luoda äärimmäisen kannattavaa kansainvälistä ja näin myös sijoittajia kiinnostavaa liiketoimintaa”, sanoo Nordic Foodtech VC:n osakas ja Hailian hallituksen puheenjohtaja Pekka Siivonen-Uotila.

Hailiaan sijoituksen tehneen Heino Groupin toimitusjohtajaa Petri Heinoa kiehtoo Hailian uudenlaisissa kalatuotteissa selkeä markkinatarpeeseen vastaaminen: ”Me Heinossa olemme havainneet, että kotimaisille uusille kalatuotteille on markkinoilla merkittävä tarve. Niin kotikokeilla kuin suurtalouskeittiöiden ammattilaisilla on tahtoa ja halua tuontikalan korvaamiseen, mutta markkinoilla on ollut vajetta kotimaisista tuotteista, jotka täyttävät vaatimukset mausta, käytettävyydestä ja hinnasta.”

Tradeka-Sijoitus Oy:n toimitusjohtaja Jari Pussinen jatkaa kotimaisuudesta: ”On meille etuoikeus päästä Hailian rinnalla vahvistamaan kotimaisen ruoan arvostusta, kysyntää ja kulutusta. Tällainen kalatalouden rakenneuudistuksen edistäminen menee erinomaisesti yksiin uuden luomiseen tähtäävän sijoituskategoriamme kanssa. Lisäksi Hailian sitoutuneet perustajat ja toimialaa osaavat kanssasijoittajat antavat yrityksen kehitykselle hyvät lähtökohdat.”

LISÄTIEDOT

Michaela Lindström
toimitusjohtaja
Hailia Nordic Oy
+358 40 568 7115
michaela.lindstrom@hailia.fi

Pekka Siivonen-Uotila
osakas
Nordic Foodtech VC
Hailia Nordic Oy, hpj.
+358 41 504 4443
pekka@nft.vc

Jari Pussinen
toimitusjohtaja
Tradeka-Sijoitus Oy
+358 40 509 7439
jari.pussinen@tradeka.fi

Petri Heino
toimitusjohtaja
Heino Group Oy
+358 500 451 625
petri.heino@heino.fi

Hailia Nordic Oy:lle on myönnetty tukea Euroopan meri- ja kalatalousrahastosta tuotannon käynnistämiseen.