Skip to main content

Valmistusteknologian juju on, että onnistumme hyödyntämään sellaisia kaloja, jotka ovat olleet tähän saakka liian pieniä elintarviketeollisuudelle. Yksityiskohtaisen kuvailun kanssa joudumme valitettavasti olemaan hyshys, sillä olemme patentoimassa tuotteita ja menetelmää.

Käsissämme pikkukalat muuttuvat tavanomaisilla kotikeittiöidenkin keinoilla erilaisiksi helppokäyttöisiksi tuotteiksi. Niiden valmistamiseen käytetään mitä tavallisimpia ja luonnollisimpia, jokaiselle tuttuja raaka-aineita: silakkaa, kauraa, tärkkelystä ja mausteita.

Kala on lähtökohtaisesti terveellinen valinta muunmuassa rasvahappojen ja vitamiinien vuoksi ja siksi myös ravitsemussuosituksissa sitä suositellaan lautaselle ainakin kahdesti viikossa. Tämän terveellisyyden säilyttäminen on ollut ohjenuoranamme tuotekehityksessä ja olemmekin pitäneet esimerkiksi suolan määrän kurissa. Tästä kiitoksena pikkukalatuotteilla on sydänmerkki.

Pikkukalamme pyydetään Pohjanlahdelta kantojen kestävyys huomioiden. Tästä osoituksena niillä on MSC-sertifikaatti.

WWF on keventänyt suositustaan raaka-aineena käyttämästämme Pohjanlahden silakasta sen jälkeen, kun merentutkijat osoittivat notkahduksen silakkakannoissa. WWF edelleen suosittelee silakan elintarvikekäyttöä, sillä ihmisravinnoksi tarkoitetut määrät silakkaa voidaan tutkijoiden mukaan hyvin kalastaa vaarantamatta kalakantojen kestävyyttä.

Kunhan kalakantojen kestävyydestä pidetään huolta, silakka on erinomainen proteiininlähde terveyden, ilmaston ja luonnon monimuotoisuuden kannalta. Silakkaa ei soisi korvattavan ravintoköyhemmillä luontoa enemmän kuormittavilla vaihtoehdoilla.

Käyttämällämme silakalla on MSC-sertifikaatti, sillä ne kalastetaan kalakantojen kestävyys huomioiden.

Silakan kalastuskiintiöt nousivat syksyllä 2023 keskusteluun tutkijoiden havaittua viime vuosina poikkeamia Itämeren silakan kannoissa. Kansainvälinen merentutkimusneuvosto ICES suositti, että kalastuskiintiöitä pienennettäisiin kalakantojen kestävyyden turvaamiseksi. Euroopan komissio teki tiedeyhteisöä jyrkemmän linjauksen ehdottaessaan vuoden kalastuskieltoa. On odotettavaa, että jäsenvaltioiden ministereistä koostuva neuvosto painottaa lokakuisessa päätöksessään käytäntönsä mukaisesti komissiota voimakkaammin tieteellistä näyttöä ja sallii silakan kalastuksen jatkamisen kiintiöitä vain laskien.

On tärkeää, että silakan kantojen kestävyyteen kiinnitetään huomiota ja arvokkaan kalalajin tulevaisuus turvataan. Silakan elintarvikekäyttö on edelleen kestävällä pohjalla ja sitä edelleen ympäristöjärjestö WWF ja viranomaiset suosittelevat. Hyvää, terveellistä ja vähäpäästöistä proteiinia voidaan hyödyntää ruoaksi uhkaamatta kalastuskantojen kestävyyttä.

Työt Hailian pikkukalatuotteiden parissa jatkuvat luottavaisin mielin tilannetta seuraten.

Pikkukalatuotteitamme voi syödä huoletta ja hyvillä mielin. Ruokaviraston syöntisuosituksissa mainitaan, että suurikokoista yli 17cm silakkaa ei olisi hyvä syödä viikottain niihin kertyneiden raskasmetallien vuoksi. Meidän käyttämämme kalat ovat tuosta paljon pienempiä. Huolta keventää entisestään se, että dioksiinipitoisuudet ovat viimeisen vuosikymmenen aikana vähentyneet merkittävästi ja Ruokavirasto miettiikin rajoituskehotusten merkittävää lieventämistä. Kaloja kannattaa ruokavalioon monipuolisesti sisällyttää, sillä asiantuntijoiden mukaan terveysvaikutukset ylittävät raskasmetallien mahdolliset haitat.