Skip to main content

Q&A

Mikä on paljon puhumanne valmistusteknologianne?

Valmistusteknologian juju on, että onnistumme hyödyntämään sellaisia kaloja, jotka ovat olleet tähän saakka liian pieniä elintarviketeollisuudelle. Yksityiskohtaisen kuvailun kanssa joudumme valitettavasti olemaan hyshys, sillä olemme patentoimassa tuotteita ja menetelmää.

Kuinka prosessoituja tuotteet ovat?

Käsissämme pikkukalat muuttuvat tavanomaisilla kotikeittiöidenkin keinoilla erilaisiksi helppokäyttöisiksi tuotteiksi. Niiden valmistamiseen käytetään mitä tavallisimpia ja luonnollisimpia, jokaiselle tuttuja raaka-aineita: silakkaa, kauraa, tärkkelystä ja mausteita.

Mistä käyttämänne kala on peräisin?

Kalat pyydetään Pohjanlahdelta, jossa silakan kannat ovat kestäviä. WWF:n kalaoppaassa nämä kalat ovat vihreä valinta.

Ovatko Hailia pikkukalatuotteet terveellisiä?

Kala on lähtökohtaisesti terveellinen valinta muunmuassa rasvahappojen ja vitamiinien vuoksi ja siksi myös ravitsemussuosituksissa sitä suositellaan lautaselle ainakin kahdesti viikossa. Tämän terveellisyyden säilyttäminen on ollut ohjenuoranamme tuotekehityksessä ja olemmekin pitäneet esimerkiksi suolan määrän kurissa. Tästä kiitoksena pikkukalatuotteilla on sydänmerkki.

Mikä pikkukalojen tilanne Itämerellä on, onko niiden pyytäminen kestävää?

Itämeri on suuri vesistö, joten kalakantojen tilanne vaihtelee sen eri puolella. Meidän pikkukalamme pyydetään Pohjanlahden kestävistä kannoista. Tämän vuoksi ne ovat WWF:n kalaoppaassa vihreä valinta.

Pitääkö raskasmetalleista olla huolissaan teidän tuotteiden kohdalla?

Pikkukalatuotteitamme voi syödä huoletta ja hyvillä mielin. Ruokaviraston syöntisuosituksissa mainitaan, että suurikokoista yli 17cm silakkaa ei olisi hyvä syödä viikottain niihin kertyneiden raskasmetallien vuoksi. Meidän käyttämämme kalat ovat tuosta paljon pienempiä. Huolta keventää entisestään se, että dioksiinipitoisuudet ovat viimeisen vuosikymmenen aikana vähentyneet merkittävästi ja Ruokavirasto miettiikin rajoituskehotusten merkittävää lieventämistä. Kaloja kannattaa ruokavalioon monipuolisesti sisällyttää, sillä asiantuntijoiden mukaan terveysvaikutukset ylittävät raskasmetallien mahdolliset haitat.

Jäikö johonkin vastaamatta?

Lähetä kysymyksesi meille, niin vastaamme siihen sinulle suoraan!